Perjantaina Alman ja Ossin rauhallisesti sujuneen haudonta-arjen keskellä nähtiin säikähdyttävä tilanne, kun Ossi porhalsi pesälle verisenä iltapäivällä yhden jälkeen ja puolusti pesää hyökkäävää sääkseä vastaan. Reviirikiistat alkoivat jo aamupäivällä Ossin puolustaessa reviiriään. Ohessa on koostevideo tapahtumista. Blogin alapuolelta löytyy videoiden alkuperäiset pidemmät otokset.

Kamerakuvissa ja sääksien käytöksen pohjalta tilanteessa näkyi vieras sääksi, joka syöksyi pesälle. Valistuneena arvauksena voidaan pitää sitä, että Ossi oli tulossa kalastamasta ja sai sieltä seuraa peräänsä menettäen jossain kohtaa kalansa. Veristen jälkien alkuperä jää kuitenkin ikuiseksi arvoitukseksi. Toisen kameran kuvasta näkyi muutaman sekunnin ajan ohiliitäjän siivet ja pyrstö, jotka näyttivät hämäävästi kovin merikotkamaisilta, mutta sääkset eivät hälyttäneet ja tilanteen eteneminen ei tukenut tätä havaintoa. Todistetusti mukana oli vain vieras sääksi.

Ossin poissaolo pesältä reviirikiistojen ja jonkin tapaturman jälkeen kesti noin 21,5 tuntia. Myöhemmin kamerakuvien taustalla näkyvissä puunlatvoissa oleskeli sääksikoiras eli todennäköisesti Ossi, jolle Alma jutteli perjantai-iltana ja seuraavana aamuna. Ihmissilmään Ossi näytti väsähtäneeltä, mutta toi silti illalla pyrstöpalan kalasta Almalle ja pääsi hautomaan. Sunnuntaina Ossi toi isomman kalan Almalle ja on muutenkin hautonut jo normaalisti. Alman paino puntarilla oli sunnuntaina n. 1670 g. Viime vuonna Alman paino oli vastaavissa lukemissa haudonnan loppupuolella. Maanantaina Ossi pääsi jo normaaliin rytmiin tuoden Almalle kaksi kalaa. Alma on hautonut munia 22, 19 ja 16 päivää. Kahden ensimmäisen munan haudonta on jo yli puolivälin. Toivottavasti haudonta-aika jatkuu nyt rauhallisena loppuajan ja parin pesintä jatkuu ilman ulkoisia häiriöitä.

Tärkeät päivät on listattuna pesän tiedot -sivulla, josta voi seurata pesinnän kannalta tärkeitä päivämääriä ja muita tietoja. https://www.saaksilive.fi/pesinnat/pesa1

Ossi rynnistää pesälle

Ossi palaa pesälle ja Alma pääsee tauolle

Ensimmäinen kala Almalle välikohtauksen jälkeen

Alma ja Ossi ilta-auringossa

Ossi hautomassa lauantaina aamulla

Äitienpäivän kala

Maanantain iltakala