Sääksiliven #1-pesä

Aiemmilta kausilta tutut Alma ja Ossi ovat palanneet onnellisesti pesälleen (#1) pitkien muuttomatkojensa päätteeksi. Kumpikin palasi tänä keväänä hieman tavanomaista aikatauluaan aikaisemmin: Alma saapui 9.4. ja Ossi ilmestyi maisemiin 12.4. Alma on saapunut yhtä aikaisin viimeksi vuonna 2017 ja Ossi saapui päivää tavanomaista saapumispäiväänsä (13.4.) aikaisemmin. Pesinnän alku on mennyt suotuisasti ja mitään ylimääräisiä häiriöitä ei ole hidastanut kokeneen parin rakennuspuuhia. Erityisen mielenkiinnolla odotamme Alman ensimmäistä munintaa, joka saattaa olla poikkeuksellisen aikaisessa aiempiin vuosiin nähden. Aiempina vuosina ensimmäinen muninta on ajoittunut 25.-29.4. väliselle ajalle.

Sääksiliven #3-pesä

Vanhalla Helmin ja Ahtin #3-pesällä on tänä keväänä vaikuttanut vuonna 2015 Pomarkussa pesäpoikasena rengastettu koiras, joka vaikutti viime vuonna #2-pesän reviirillä. Tänä vuonna se saapui ensimmäisenä koiraana paikalle ja pitänyt pesäänsä omanaan. Ensimmäisenä naaraana se sai paikalle Hattulassa 2016 rengastetun naaraan, joka kävi vuosi sitten kokeilemassa Ossinkin kalatarjoilua. Samalla tavoin se sai #3-pesällä kalan ja siirtyi eteenpäin kenties kohti omaa kotipesäänsä. Vielä on pieni todennäköisyys, että aiemmista emoista erityisesti Ahti saapuisi vanhalle kotireviirilleen, mutta Helmin osalta palaaminen vaikuttaa jo epätodennäköiseltä. Uuden sääksikoiraan seurana on viime päivät viettänyt nuori vuonna 2018 Uusikaarlepyyssä rengastettu naaras, jonka sydämen pomarkkulainen valloitti ensimmäisen päivänä kuvun kautta viidellä kalalla! Nuoren parin rakentaessa pesää ja sidettään toivoisi, ettei kauden alkuun enää tulisi aggressiivista reviirikiistaa koiraiden välillä. Ahti palatessaan ei luopuisi helposti kotipesästään.

#1- ja #3-pesillä on jälleen tilanne, että voidaan seurata rinnakkain kokenutta ja aloittelevaa paria. Toivottavasti molemmilla pesillä kuitenkin nähtäisiin pesinnän etenevän munintaan asti ja tietenkin lentopoikasiin asti! Lounais-Suomen (#4) pesällä Roni-koiras kunnostaa pesää, puolustaa reviiriä ja odottelee naarasta pariksen. Toivottavasti sitä onnistaa tänä vuonna. #2-pesä on edelleen tyhjä.

Live: https://saaksilive.fi/live