Sääksien paluumatka pohjoisille pesimäseuduille on jo käynnissä ja ensimmäisten tulijoiden voimme odottaa saapuvan huhtikuun alkupuolella. Sääksiliven seurannassa on kaudella 2021 samat neljä pesää, joista kahdella pesittiin onnistuneesti vuonna 2020. Ossin ja Alman vakiopesältä (#1) pääsi ilmaan kolme poikasta. Ensikertalaisten Ahtin ja Helmin pesältä (#3) lähti lentoon Molla ja Liinu. Mollasta saatiin poikkeuksellinen havainto syysmuuton varrelta Mustanmeren rannalta. Havainnon tarkka karttapiste löytyy oheisesta linkistä https://goo.gl/maps/D2veqEFTaq97cAz6A

Tänäkin vuonna toivotaan etuoikeutta seurata lähietäisyydeltä pesintää. Viime vuonna perinteikkään reviirin (#2) jäätyä tyhjäksi odotusarvot ovat korkeammalla #1- ja #3-pesien osalta. Lounais-Suomen sääksien (#4) pesällä viime vuonna reviiriä piti nuori koiras, jolla on kevätmuutolta palatessaan suuri tehtävä edessä pariutumisessa ja mahdollisen pesinnän aloituksessa. Jännityksellä jäämme odottamaan monellako pesällä pesitään. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman monella kamerapesistä ja niiden ulkopuolella!

Vapaaehtoistiimin muiden kiireiden vuoksi teknisiä muutoksia ei tälle kaudelle toteutettu näkyviltä osin. Samasta syystä kauden aikaiset klippimäärät oletettavasti vähentyvät merkittävästi viime kauden yli 600:sta videosta. Youtuben tarjoama helppo työkalu uudistui luontolähetyksiä ajatellen heikommaksi, sillä klippi pitää tehdä viimeisen kahden tunnin aikana aiemman 12 tunnin sijaan. Jotta voimme jatkaa kalakirjanpitoa edellisten vuosien tapaan, toivomme pesien seuraajilta apua sääksien pesille tuomien saaliskalojen raportoinnissa. Saaliskalat voi raportoida lomakkeella, johon tulee linkki lähetyksen yhteyteen saaksilive.fi-sivulle ja Youtubeen.

Live-lähetykset alkavat huhtikuun alkupuolella. Ilmoitamme ajankohdasta tarkemmin heti kun se on mahdollista. Huhtikuun puolella kannattaa seurata tiedotusta jo hieman ahkerammin, koska lähetykset saattavat alkaa lyhyelläkin varoitusajalla.