Youtube-seuraajien määrä on rikkonut merkittävän 10 tuhannen tilaajan rajan. Kiitos siitä teille seuraajat! Ohessa on lyhyt tekniikkakatsaus rajapyykin ylittymisen kunniaksi. Toivottavasti tämä rajapyykki ja kameroitujen pesintöjen ennätysvuosi sujuu onnistuneesti syksyyn asti. Kausi jatkuu tänä vuonna poikkeuksellisen pitkälle, mikäli #1-pesän pesintä etenee ongelmitta lentopoikasvaiheeseen. Sinne on pitkä matka ja seuraajina voimme vain ihmetellä päivä kerrallaan kuinka pesinnät etenevät. 

Tilaa kanava Youtubessa: https://www.youtube.com/c/Saaksilive/

Alun perin projektimme lähti liikkeelle kiinnostuksesta petolintuihin, kun vuonna 2015 rakennettiin tekopesä (vanha #2) romahtaneen pesän tilalle. Pesää seurattiin kameran avulla joitakin vuosia, mutta sääkset eivät asettuneet siihen pesimään. Saimme viikonloppuna iloisia uutisia ja sielläkin on pari tositoimissa! Vahvan rakennus- ja tietoteknisen taustan vuoksi kameraseurantaprojektit sopivat mainiosti tiimin harrastuksiin alkuvaiheessa. Kokemusta on kertynyt valtavasti, kun asennuksia on tehty jo yli 30 kertaa. Vuosittain olemme pyrkineet kehittämään kokonaisuutta aiemmista vuosista ja rakentamaan yhä enemmän huoltovapaata vikasietoisuutta pesille. Tällä hetkellä käytössä oleva versio lienee jo seitsemäs versio. Kaikkein tärkein asia on tietenkin linnuille häiriötön asennus, mutta meille seuraajina tärkeää on luotettavuus. Tekniikka on siitä kiehtova osa-alue, ettei sitä voi koskaan saada täysin luotettavaksi. Viime kaudet on selvitty ilman suuria vikatiloja ja toivottavasti vältytään tällä kaudella ilkivallaltakin. Vaadittu ylläpitotyö on lisääntynyt vuosittain suoraan pesämäärän suhteessa. Tyhjä pesä on käytännössä yhtä työläs asentaa ja ylläpitää kuin pesitty pesä. Pesiä valvotaan etänä keskitetysti ja joitain asioita voi automatisoida, mutta manuaalisiakin toimenpiteitä tarvitaan erityisesti Youtuben puolella.

Youtuben mainostuloilla saadaan katettua osa kuluista, joten kiitos katselukerroista ja kärsivällisyydestä niiden kanssa.

Talvikauden aikana suunnitellaan kuumeisesti seuraavan vuoden asennuksia. Syys- ja kevätmuuton välinen aika on jopa yllättävän lyhyt tiimin näkökulmasta. Videolla näkyy nopeutettuna yhden pesän teknistä suunnittelua ja toteutusta viime talvelta. Työtä on paljon tehtävänä ennen kuin päästään tekemään varsinaisia pesäasennuksia erämaassa. Projekti on toteutettu täysin vapaaehtoistyön avulla ja omakustanteisesti. Youtuben mainostuloilla saadaan katettua osa kuluista, joten kiitos katselukerroista ja kärsivällisyydestä niiden kanssa.

Teknisenä osa-alueena aurinkovoiman lisäksi pesillämme on ollut erilaiset anturoinnit ja hienojakoisen virranhallinnan mahdollistaminen. Ensimmäisen asennuksen virrankulutus oli noin 4 Wh lähetys päällä.  Nykyään jatkuva kuorma pyörii jo 5-25 W välillä riippuen päällä olevista laitteista. Jokaisella pesällä on ollut jokin pieni tietokone hoitamassa ohjauskoneen virkaa. Esimerkiksi puntareita ohjataan pienillä Raspberry PI -mikropiiritietokoneilla ja lämpötiloja sekä vesisäiliön pintaa seurataan Arduinon kaltaisilla mikropiireillä antureineen. Projektissa on saatu tärkeää tietoa pesämateriaalin lämpökäytöksestä pesän sisään upotetuilla lämpötila-antureilla, mikä on ollut erityisen kiinnostavaa tietoa haudontajakson ajan. Osa ratkaisuista on vaatinut täysin räätälöityjä ratkaisuja, jotta asennusta pystyttäisiin viemään luotettavampaan ja modulaarisempaan suuntaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on videolla näkyvän Raspberry PI -tietokoneen eli jonkinlaisen “hermokeskuksen” kotelointi omaan käyttöömme eri lisäosineen. Käytännössä useiden laitteiden koteloinnit ja ohjelmistot ovat omaa suunnitteluamme. 

Vanhalla videolla näkyy aikaisemman version asennusta tekopesän vahvistamistoimenpiteineen vuodelta 2019.

Tutkimuksellisten ja teknisten tavoitteiden lisäksi seuraajien muodostama kasvava yhteisö antaa motivaatiota jatkaa vapaaehtoistyötä pesimäkaudesta toiseen. Vuoden 2021 tapahtumien jälkeen epävarmuutta oli ilmassa erityisesti #1-pesällä, mutta onneksi sinnekin löytyi pesivä pari.

*** Vinkki: Kannattaa seurata tapahtumia Youtuben klippien avulla

Soittolistat eri pesien klipeille: