Monet ovat kyselleet, että miten juhannusaaton ikävien tapahtumien seurauksena toiseen pesään siirretyt Ossin ja Alman kaksi poikasta jaksavat. Poikaset rengastettiin ja tutkittiin siirron yhteydessä.

Kyseisen pesän tarkastaja kävi paikalla, ja totesi toisen siirretyistä poikasista menehtyneen. Yllättävää oli, että menehtynyt poikanen oli se, joka selvisi korpin käsittelystä näennäisesti vähimmillä vammoilla. Poikasen kuolinsyytä tai kuolinaikaa ei enää siinä vaiheessa pystytty päättelemään. Ossin pesältä siirretyllä elossa olevalla poikasella on keltainen lukurengas SRS, joka lisättiin kasvattipesän rengastuksen yhteydessä. Torstaina 22.7. SRS kuvattiin lennossa lähellä pesää eli siltä osin tämä tarina näyttää saaneen onnellisen lopun.

Juhannusaaton tapahtumat osoittivat jälleen kerran kaikessa karuudessaan sen, että pesillä voi tapahtua lähestulkoon mitä tahansa sellaista mihin ei voi mitenkään ennalta varautua. Toivottavasti Ossi löytää ensi vuodeksi hyvän kumppanin. Hyvä merkki on, että Ossi ei ole takaiskujen takia hylännyt pesäpaikkaansa, vaan on asustellut siellä vielä aivan viime päivinä. Ja mikä parasta, pesällä on nähty Ossin seurana myös naaraita. Ensi keväänä sitten nähdään, että miten tarina Ossin pesimäsuolla jatkuu.

Korppien läsnäolo Ossin pesimäsuolla on myös herättänyt keskustelua. Niitä on kuitenkin elänyt pitkään samoilla alueilla eikä niistä ole ollut suurempaa haittaa sääksille. Sääkset ovat pesineet tuossa pesässä onnistuneesti yhtäjaksoisesti vuodesta 2005 lähtien; ensimmäinen epäonnistuminen tuli vasta toissavuonna kanahaukan vierailun seurauksena ja toinen takaisku siis tänä vuonna korpin takia.

Jari Valkama
Luomuksen sääksikameraprojektin vastuuhenkilö, joka johtaa myös Rengastustoimistoa ja valtakunnallista petolintuseurantaa (ja on toiminut Ossin käyttämän pesän tarkastajana vuodesta 1994 lähtien)

Lukurenkaallinen SRS sääksi lennossa

SRS laskeutuu