Syksy on saapunut Satakuntaan ja viimeisetkin sääkset kamerapesiltämme ovat suunnanneet nokkansa kohti etelää. Pisimpään synnyinsuonsa maisemissa viihtyi #3-pesän nuorempi poikanen Liinu, joka näyttäytyi pesällä viimeisen kerran 7.9. Edellisenä päivänä koirasemo Ahti oli tuonut Liinulle vielä kaksi kalaa, mutta seuraavana aamuna noin puoleen päivään asti odoteltuaan Liinukin jätti hiljenneen pesäalueen taakseen 91 päivää kuoriutumisensa jälkeen. #3-pesän vanhempi poikanen, Molla, lähti muutolle jo reilua viikkoa aikaisemmin 84 päivän ikäisenä 28.8. ja naarasemo Helmi lähti jo heinäkuun lopulla 29.7.

Ahtin viimeinen kalatoimitus Liinulle 6.9.

Ahtin tuodessa kalan Molla häätää Liinun pesältä viimeisenä päivänään ennen muutolle lähtöä 28.8.

 

Alman ja Ossin #1-pesällä noudatettiin edellisvuosilta tutuksi tullutta aikataulua: Alma lähti muutolle elokuun puoliväliin mennessä (12.8.) ja Ossi viipyi maisemissa elo-syyskuun vaihteeseen saakka tuoden kalaa viimeiseen asti pesän liepeillä viihtyneelle nuorimmalle poikaselle Jalolle. Jalo suuntasi muutolle 83 päivän ikäisenä 31.8. odotettuaan turhaan kalaa myöhäiseen iltapäivään saakka päivä sen jälkeen kun Ossi oli viimeisen kerran havaittu pesällä. Kusti, iältään keskimmäinen Alman ja Ossin poikasista, lähti viikkoa nuorimmaista aikaisemmin 25.8. ollessaan 79 päivän ikäinen ja vanhin, Hilla, lähti 65 päivää kuoriutumisensa jälkeen 9.8.

Jalon viimeinen päivä pesällä 31.8.

Ossin viimeinen kalatoimitus Jalolle 30.8.

 

Kevään ja kesän aikana pääasiassa koiraat kantoivat pesille hirmuisen määrän kalaa. Kalakirjanpidon mukaan kaikkien #1-pesälle ja #3-pesälle tuotujen kalojen yhteismäärä oli sattumoisin sama kummallakin pesällä: 445 kalaa. Tämä lukumäärä sisältää #3-pesän osalta myös keväällä pesän liepeillä joitakin päiviä ohikulkumatkalla viihtyneiden sääksien tuomat kalat. Koiraista Ahti toi yhteensä 439 kalaa ja Ossi lähes yhtä monta, 432. Ossin kaloista on korkeintaan pari kalaa saattanut jäädä raportoimatta kevään seurantakatkojen
takia. Naaraista Helmi toi kauden aikana 3 kalaa, yhden kauden alussa ja kaksi ennen muutolle lähtöään. Alma sen sijaan edellisistä vuosista poiketen toi pesälle yhteensä peräti 13 kalaa kun aiempina vuosina Alman on havaittu tuoneen poikasille yhden kalan juuri ennen muutolle lähtöään.

 

Videoita loppukesän kalatoimituksista:

Pesä #1

Ossin kalatoimitus Jalolle 29.8.

Viimeinen kalatoimitus Kustille 25.8.

Jalo nappaa Ossin tuoman kalan, jota Kusti ei huomaa 22.8.

Alma tuo kalan ja lähtiessään ottaa Ossin tuoman kalan mukaansa 9.8.

Alman toinen saman päivän kalatoimitus 6.8.

 

 

Pesä #3

Ahti tuo päivän viidennen kalan, Liinu saapuu edellisen kalan kanssa 1.9.

Kolme kalatoimitusta reilun tunnin sisällä 26.8.

Päivän kuudes kala saa innokkaan vastaanoton 15.8.