Aiemmin arvioidut laskennalliset kuoriutumisikkunat asettuvat loppuviikolle alkaen Helmin ensimmäisestä munasta 4.6. ja päättyen Alman kolmanteen munaan 9.6. Viikonloppuna on toivottavasti seurattavana jo useampia vastakuoriutuneita sääksiä. Reilun viikon kuluessa kaikki kuoriutuvat poikaset ovat jo ulkona kuoren sisältä. Projektimme ulkopuolelta voidaan todeta Viron ja Luontoliven sääksikamerapesien poikasten olevan jo kuoriutuneet ja kamerapesillämme ollaan näistä pesinnöistä viikon verran perässä.

Seurattavien pesien haudonta-aika on sujunut pääosin rauhallisesti. Toisen haudontavuorokauden aikana molemmat sääksinaaraat, #1-pesän Alma ja #3-pesän Helmi, poistuivat pesältä hieman pidemmäksi aikaa. Helmin tauko osui toisen haudontavuorokauden puoliväliin kestäen aamuyöllä 2 tuntia 17 minuuttia. Alman tauko oli myös toisen haudontavuorokauden puolivälissä aamuyöllä kestäen tunnin ja 51 minuuttia. Taukojen aikana ulkolämpötilat ja pesän lämpötilat olivat selkeästi nollan yläpuolella.

Ossi hautoo

Ossi hautoo, Alma on palannut pesälle ja odottaa haudontavuoron vaihtoa.

Haudontaan oleellisena osana kuuluvat kalatoimitukset ja niitä seuraavat koiraiden haudontajaksot. Ossi on tuonut 51 kalaa 34 haudontapäivän aikana ja Ahti vastaavasti 78 kalaa 36 haudontapäivän aikana. Ossi on monena päivänä tuonut vain yhden kalan, mutta kun päivän ainoa kala on suuri lahna, ei enempää tarvitakaan. Ahti sen sijaan on yleensä tuonut useamman kalan päivässä, mutta Ossin kalat ovat olleet monesti kookkaampia.

Suoraviivaisesti laskien haudonta-aikainen kulutus Almalle oli vallitsevissa olosuhteissa n. 130 grammaa päivässä ja 5,5 grammaa tunnissa.

Ossin kalatoimituksiin tuli yksi pitempi tauko 24.5., kun pesälle ei tuotu yhtään kalaa. Edellisenä päivänä Ossi oli tuonut suuren lahnan vasta illalla, joten Alman paasto ei päässyt venähtämään kohtuuttoman pitkäksi. Ossin pitkäksi venähtänyt, yli 20 tunnin poissaolo pesältä tuolloin oli kuitenkin poikkeuksellinen. Ossin lähdettyä pesältä hautomasta iltapäivällä sitä ei näkynyt kamerassa ennen seuraavaa päivää, jolloin se palasi puolenpäivän tienoilla suuri lahna tuomisinaan. Tilanne tarjosi oivan mahdollisuuden tarkkailla Alman painoa. Syötyään illalla 23.5. kupunsa pullolleen Ossin tuomaa lahnaa, aamuyöllä Alman hypätessä puntarille sen paino oli 1800 g. Puolentoista vuorokauden paaston jälkeen aamupäivällä 25.5. Alman paino oli pudonnut 1645 grammaan. Suoraviivaisesti laskien haudonta-aikainen kulutus Almalle oli vallitsevissa olosuhteissa n. 130 grammaa päivässä ja 5,5 grammaa tunnissa. Syötyään Ossin pitkän tauon jälkeen tuomaa lahnaa Alman paino nousi 1840 grammaan, mikä on Alman normaalilla tasolla.

Tässä on listattuna muutamia videopätkiä haudonta-ajalta, muun muassa haudontavuorojen vaihdoista.
Helmin äkkiherätys

Alman ja Ossin keppijumppaa

Haudontavuoron vaihto kaarnalla ja turpeella

Alma sulkii

Ahti nykii Helmin selkähöyheniä ja pääsee hautomaan