Hiljaiselo päättyy, kun sääksien pesintäkausi lähestyy. Sääkset palaavat muutaman viikon kuluessa Suomeen.

Kameraseurannan ylläpitäminen ja kehittäminen vaatii merkittävää työmäärää ennen kuin livekuva voidaan välittää suurelle yleisölle. Talvikauden aikana toteutettava suunnittelutyö, asennusten valmistelu ja varsinaiset asennukset saatiin valmiiksi viime viikolla.

Sääksiliven päätähdet

Luomuksen kameraseurannan piirissä on tänä vuonna kolme satakuntalaista pesää ja yksi pesä Lounais-Suomessa, joka on ensimmäistä vuotta seurannassa. Pesälle perustetaan erillinen Facebook-sivu, jonka päätiedotusvastuu on pesän rengastajalla.

Satakunnan sääksien Facebook-sivulla on tarkoitus tiedottaa aiemmilta vuosilta tutun Alman ja Ossin pesän lisäksi jonkin verran myös kahden muun satakuntalaisen pesän tapahtumista. Pesintöjen osalta on monia kysymysmerkkejä ilmassa, mutta pian olemme etuoikeutettuja seuraamaan luonnonvaraisten sääksien pesintää osin ennalta-arvaamattomin kääntein.

Taustatekniikan parantelua kamerapesillä

Kameraseuranta päättyi Satakunnassa pesimättömällä #3-pesällä, joten viime vuoden #4-pesä (Helmin ja Ahtin pesä) on kuvanvälityksessä merkattu Satakunnan kolmanneksi pesäksi. Lounais-Suomen kamerapesä rakennettiin täysin uutena.

Teknisiä muutoksia on tehty vanhoille Satakunnan pesille niin kameroiden kuin muun tekniikan osalta, jotta lähetys pysyisi jälleen päällä koko pesintäkauden. Häiriöitä aiheuttavia tekijöitä on paljon, kun tekniikka on luonnon armoilla. Mahdollisia häiriötilanteita voidaan luonnollisesti selvittää etänä ja rengastustilanteessa heinäkuussa. Esimerkkinä ongelmista voidaan kertoa #2-pesällä nisäkkään syömät kaapelit metrin matkalta ja muurahaiset Ossin tekniikan kiusana aiempina vuosina. Tällaisiin häiriökohtiin on kehitetty vuosittain parannuksia, mutta aina tuntuu löytyvän parannettavaa. Tekniset laitteet voivat aina tehdä yllätyksiä pitkän kauden aikana.

Olemme vuosittain tehneet lukuisia parannuksia käytössä oleviin kamerakulmiin. Tänä vuonna pesien tekniikka koostuu viime vuoden tavoin pääosin samoista ohjailtavista kameroista, jotka tarjoavat eri kuvakulmia pesinnän seuraamiseen. Vuoden 2019 osalta kuvanvälitys eri kameroineen toimi loistavasti, joten pyritään samalle tasolle tänäkin vuonna. Ennen kaikkea toivomme, että saisimme jälleen seurata onnistunutta pesintää syysmuuttoon asti jollakin kamerapesällämme.

Pesien kuvaukseen on hankittu asianmukaiset luvat sekä maanomistajilta että Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.